Utskick 221027

1. CfP: NERA HISTORY OF EDUCATION NETWORK – 15 november!
2. CfP: UDDANNELSESHISTORIE 2023 – FORSORG/OMSORG – I PÆDAGOGIKKENS HISTORIE
3. NYHET: UTDANNINGSHISTORISK NETTVERK, NORGE
4. NORSK UTBILDNINGSHISTORISK KONFERENS
5. BOOK LAUNCH: THE POLITICS OF COMPREHENSIVE SCHOOL REFORMS
6. FASS-SANDIN ARTICLE PRIZE: DEADLINE FEBRUARY 28, 2023
7. VÄGVAL I SKOLAN, ”HÖSTNUMMER”
8. 13TH HISTORY OF EDUCATION DOCTORAL SUMMER SCHOOL (HEDSS)
9. PUBLIKATIONER

1. CfP: NERA HISTORY OF EDUCATION NETWORK
NERA Conference 2023 15. – 17. March Oslo
Theme: Digitalization and Technologies in Education – Opportunities and Challenges

Second call for papers: Deadline November 15, 2022.

NERA’s history of educaiton network is looking for submissions: symposiums, papers, posters, roundtable discussions! Contact the convenors if you have any questions: Petter Sandgren, petter.sandgren@edu.su.se and Merethe Roos, merethe.roos@usn.no.

For more info, see https://www.nfpf.net/

2. CfP: UDDANNELSESHISTORIE 2023 – FORSORG/OMSORG – I PÆDAGOGIKKENS HISTORIE
Der har gennem de senere år været en stigende opmærksomhed på den del af pædagogikkens historie, der angår placeringen af mennesker inden for forsorgs-, omsorgs- og handicapinstitutioner. Politisk er dette kommet til udtryk ved en bølge af udredningskommissioner og undskyldninger over for udvalgte grupper, der har været placeret under statens varetægt. Med denne forsoningspolitik på tværs af vestlige lande har der været en stigende erkendelse af det samfundsmæssige svigt over for mennesker, der til forskellige tider er blevet opfattet som afvigende, og som i tilknytning hertil er blevet set som i fare eller farlige i forhold til statens sammenhængskraft.

Temaet for Uddannelseshistorie 2023 knytter sig til de dilemmaer, der er forbundet med at praktisere forsorg. Mennesker under forsorg har igennem tiden været udsat for forskellige pædagogiske idealer og praksisser, som man fra forsorgsinstitutionerne har fundet påkrævet. Forsorgens historie har vist mange eksempler på egentlige overgreb, hvilket i særlig grad er blevet belyst gennem de seneste års udredninger, mens den form for omsorg, som ikke handler om direkte overgreb, har været mindre synlig. Her tænkes omsorgen som en mindre synlig, men potentielt mindst lige så umyndiggørende form for magtudøvelse.

Vi ønsker med dette tema at modtage artikler, der behandler omsorg i forsorgen ud fra en række forskellige institutioner og praksistyper: børnehjemmet, opdragelseshjemmet, de socialpædagogiske opholdssteder, mindre og større handicapinstitutioner samt praksisser, der belyser brudfladerne mellem det almene børne- og skoleområde og forsorgsområdet. Der efterspørges forskellige metodiske tilgange, samt gerne forskellige kilder, der belyses institutionaliseringen fra forskellige vinkler: institutionsberetninger, artikler, politiske betænkninger, journaler og livsfortællinger.

Artiklerne skal være forfattet på dansk eller et andet skandinavisk sprog og have en længde på 15-18 sider à 2400 anslag. Forslag til artikler i form af et kort abstract bedes sendt til redaktionen: Bjørn F. Hamre (hamre@hum.ku.dk) eller Cecilie Bjerre (cbjerre@sdu.dk) senest 1. januar 2023.
Der kan forventes svar senest 1. februar 2023. Deadline for indlevering af artikel er 1. juli 2023.

Uddannelseshistorie 2023 udkommer i december 2023. Alle artikler bedømmes i dobbelt peer
review. Uddannelseshistorie er anerkendt i BFI med et point.

3. NYHET: UTDANNINGSHISTORISK NETTVERK, NORGE
Ideen om å lage et utdanningshistorisk nettverk ble født rundt lunsjbordet på den Nordiske utdanningshistoriske konferansen i Aalborg i mai 2022. September samme år møttes over 50 personer opp da den første nettverkssamlinga fant sted i Anna Sethnes auditorium på USN i Drammen.

Utdanningshistorisk nettverk i Norge ble etablert for å samle og dele utdanningshistorisk forskning.

I første omgang vil nettverkets aktiviteter være å:
*arrangere en konferanse 20.-21 april 2022
*arrangere regelmessige treff for utdanningshistorikere i Norge
*sende ut et nyhetsbrev et par tre ganger i semesteret
*drifte utdanningshistorie.no

Nyhetsbrevet vil publiseres på utdanningshistorie.no. Der vil vi dele nyheter om arrangement, stillingsutlysninger, publikasjoner, populærvitenskapelig formidling og lignende. Vil du motta nyhetsbrevet vårt? Meld deg på nederst på førstesiden av bloggen. Da får du nyhetsbrevet rett i innboksen din når det legges ut på bloggen.

Nyhetsbrevet blir ikke bedre enn de tipsene vi får, så vi anbefaler alle å sende inn tips om store og små nyheter fra sine fagmiljø. Har du tips til saker til neste nyhetsbrev? Send en mail til elise.djupedal (a) ntnu.no.

Nettverket ledes av Kim Helsvig (Oslomet) og Merethe Roos (USN) nå i oppstartsfasen. Det arbeides med å sette ned en styringsgruppe og en referansegruppe som har en bred faglig og institusjonell sammensetning.

Nyhetsbrevet og nettsiden koordineres av Elise Farstad Djupedal (NTNU). Ta kontakt på elise.djupedal (at) ntnu.no hvis du har tips til nettsiden eller nyhetsbrevet.

For mer info, se https://utdanningshistorie.no/

4. NORSK UTBILDNINGSHISTORISK KONFERENS
20.-21. april 2023 arrangeres det utdanningshistoriske nettverket sin første konferansen i Norge. Konferansen finner sted i Drammen. Johannes Westberg (Universitetet i Groninen), Mette Buchardt (Aalborg universitet) og Jenny Andersson (Uppsala universitet) er bekreftet som keynotes. Frist for innsending av abstract er 20. januar 2023.

För mer information, se https://www.usn.no/aktivitetskalender/utdanningshistorisk-konferanse?fbclid=IwAR2AOGr0hI6bOBB-kL_nTDTHpQEoY6s6RKDgoEx_tsEnnhF0mk1RMewtMrU

5. BOOK LAUNCH: THE POLITICS OF COMPREHENSIVE SCHOOL REFORMS
Join Katharina Sass, author of The Politics of Comprehensive School Reforms (out now and Open Access) for a Cambridge hosted book launch and featuring prof. Johannes Westberg (University of Groningen), prof. Jane Gingrich (University of Oxford), and Terry Moe, editor of Cambridge Studies in the Comparative Politics of Education.

Date: November 11, 2022
Time of Event:
11:00 Eastern USA
16:00 UK
17:00 Norway and Germany

Register for the event at https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_zCrvC1ORQQyprXbAd3eW0g

6. FASS-SANDIN ARTICLE PRIZE: DEADLINE FEBRUARY 28, 2023
The Society for the History of Children and Youth (SHCY) is pleased to call for nominations for the best peer-reviewed journal article on the history of children, childhood, or youth (broadly construed) published in, or about, the Nordic region in 2021 or 2022.

Deadline February 28, 2023

Articles may be published in Danish, Swedish, Norwegian, or English. The winner will be announced in the Summer of 2023. Nominations are invited from publishers, editors, and scholars, and self-nominations by authors. Current members of the SHCY award committee and SHCY President and Vice President are ineligible.

•Karen Vallgårda, Associate Professor, University of Copenhagen, karenva@hum.ku.dk
•Johanna Sköld, Professor, Linköping University, johanna.skold@liu.se
•Ellen Schrumpf, Professor Emerita, University of South-Eastern Norway, ellen.schrumpf@usn.no

More info, see https://www.shcy.org/news-announcements/call-for-nominations-fass-sandin-article-prize-nordic-region-2021-or-2022/

7. VÄGVAL I SKOLAN, ”HÖSTNUMMER”
Inledning
BRITTEN EKSTRAND

”Hotet om ett humanistproletariat – Ett återkommande motiv i 1900-talets expansiva utbildningspolitik”
HAMPUS ÖSTH GUSTAFSSON

”Nioårig grundskola för alla bidrog till förbättrade livschanser”
HELENA HOLMLUND

”De svenska barnpensionatens korta historia”
JOHANNA SJÖBERG, JOHANNA SKÖLD

”Småbarnsskolorna i Sverige i internationell belysning”
BRITTEN EKSTRAND

”Beskedliga och skickliga — eller okunniga och oskickliga? Skolmästarinnor och skolmästare i skolor för fattiga barn kring sekelskiftet 1800”
ÅSA KARLSSON SJÖGREN

Artiklarna finns tillgängliga på: https://undervisningshistoria.se/vagval-nr-3-2022-hostnummer/

8. 13TH HISTORY OF EDUCATION DOCTORAL SUMMER SCHOOL (HEDSS)
 Venue: University of Zurich and the conference centre Schloss Au, Switzerland
 Dates: 8–10 June 2023
 Application deadline: 31 December 2022

This conference invites applications from postgraduate students in the history of education
with an interest in the histories of educational spaces and discourses and new ways of working
with images, artefacts, and archives. Leading international historians of education will give
lectures and workshops and offer advice concerning the research process. There will be
opportunities for students to discuss their dissertation projects with fellow doctoral
candidates and receive comments from prominent scholars in the field.

The summer school started as an EERA pilot project and is the thirteenth conference in a series of successful events that started in Ghent in 2010 and was followed by meetings in
Birmingham 2011, Lisbon 2012, Hamburg 2013, Umeå 2014, Luxembourg 2015, Groningen
2016, Porto Conte 2017, Riga 2018, Liverpool 2019, Lyon 2021 and Madrid 2022. This session
of the summer school is organised at the University of Zurich and the conference centre
Schloss Au (Pädagogische Hochschule Zürich), Switzerland.
The number of participants is limited to 25 students. The conference language is English.
Participation in the conference is free of charge. Accommodation and meals will be provided,
but delegates will have to cover the cost for their travel to Zurich. ISCHE travel bursaries are
available to students from low-GDP countries. For more information, please check the
application form.
 How to apply?
The application from can be retrieved from http://www.eera-ecer.de/seasonschools/histories-of-education-summer-school/ and should be sent to history-of-ed-ss2023@eera-ecer.de. Closing date for applications is 31 December 2022. Applicants will be
notified in February 2023.
 More information?
Contact history-of-ed-ss-2023@eera-ecer.de for queries regarding application, eligibility and
selection criteria; Frederik Herman (frederik.herman@phsz.ch) for queries on practical issues,
e.g. regarding travel, accommodation and venue.

9. PUBLIKATIONER
Andersen, Rebecka, I kvinnornas värld: Omsorg och tvång på uppfostringsanstalten Viebäckhemmen 1905–1947. Diss. Stockholm : Marie Cederschiöld högskola, 2022.,Stockholm, 2022. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:esh:diva-9751

Grunditz, S (2022) Boråsfotograf skildrar dåtidens förskola: Några barnkrubbinteriörer. Anno 1935. I red. Jönsson, M. Wolthers, L. Östlind, N. Mellankrigstiden och linsmedierna Hjärnstorm nr 148-149 2022: s 96-105. http://hjarnstorm.se/produkt/148-149-mellankrigstiden-och-linsmedierna/

Farstad Djupedal, Elise (2022). På skuldrene til de minste – grunnskolens timefordeling som verktøy for å skape framtida. Nytt norsk tidsskrift 1/22

Kang, T., Nilsson, A. (2022). The Role of Education in Modernization Drives in Brazil and in Sweden. In: Álvarez, J., Prado, S. (eds) Scandinavia and South America—A Tale of Two Capitalisms. Palgrave Studies in Economic History. Palgrave Macmillan, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-031-09198-8_6

Karseth, Berit, Kirsten Sivesind & Gita Steiner-Khamsi (2022, red.). Evidence and expertise in nordic education policy: a comparative network analysis. Palgrave Macmillian.

Lindmark, Daniel, “The church examination registers and the development of literacy in early modern Sweden”, i: “Seelenbeschribungen”: Eine frühneuzeitliche Quellengattung und ihr konfessions- und bildungsgeschichtlicher Kontext, red. Heinrich Richard Schmidt, Veronika Albrecht-Birkner, Michael Egger, Stefan Ehrenpreis & Janine Scheurer (Konfession und Literalität in der Vormoderne / Confession and Literacy in the Pre Modern Era, 1), Oldenbourg: Walter de Gruyter, 2022, s. 217–231.

Lundberg, Björn. (2022). Youth Activism and Global Awareness: The Emergence of the Operation Dagsverke Campaign in 1960s Sweden. Contemporary European History, 1-15. doi:10.1017/S0960777322000595

Mankki, Ville & Pekka Räihä (2022) The hidden admission agendas in Finnish primary teacher education in the 1990s, 2000s and 2010s, History of Education, DOI: 10.1080/0046760X.2022.2080283

Nieminen, Marjo (2022) Breakers of glass ceilings: the professional careers of women in Finland and the graduates of three girls’ upper secondary schools (1890s–1910s), Paedagogica Historica, DOI: 10.1080/00309230.2022.2077118

Prytz, J., Ahl, L. M., & Jankvist, U. T. (2022). An Innovation’s Path to Mathematics Textbooks: A Retrospective Analysis of the Successful Scaling of the Swedish PUMP Project, Implementation and Replication Studies in Mathematics Education (published online ahead of print 2022). doi: https://doi.org/10.1163/26670127-bja10005

Sass, Katharina (2022) Struggling for girls’ education: coalition strategies of Norwegian and German women’s rights activists in comparative-historical perspective, Paedagogica Historica, DOI: 10.1080/00309230.2022.2116290

Sjöberg, J., & Sköld, J. (2022). Selling Anonymity: The Market for Secrecy Around Illegitimate Births. Journal of Family History, 47(3), 261–277. https://doi.org/10.1177/03631990221079774

Välimaa, Jussi (2021) Trust in Finnish Education: A Historical Perspective, European Education, 53:3-4, 168-180, https://doi.org/10.1080/10564934.2022.2080563

Annons
%d bloggare gillar detta: