Utskick 201120

1. CfP: THE 8TH NORDIC EDUCATION HISTORY CONFERENCE
2. CfP: CURRICULUM OF THE BODY AND THE SCHOOL AS CLINIC: HISTORIES OF PUBLIC HEALTH AND SCHOOLING, 1900-2020
3. VÄGVAL NR 3/2020, “HÖSTNUMMER”
4. SKOLEHISTORISKE SKRIFTER KOMMER ONLINE – 8.000 TITLER
5. PUBLIKATIONER

1. CfP: THE 8TH NORDIC EDUCATION HISTORY CONFERENCE 2022
25-27 May 2022 in Aalborg (Denmark)

Centre for Education Policy Research and Centre for History (The research groups for Knowledge, Sustainability and Heritage (KSH)) and Conflict, Coercion and Authority in History (CCA) invites you to the 8th Nordic Education History Conference hosted by Aalborg University, Denmark.

The theme of this conference ”Global and Local Histories of Education and the States” zooms in on the role of education in this transitional history of state and power relations from both local, national and transnational perspectives.

Raising historical awareness of these developments and trajectories seems key today in a world where education is often promoted using standards, comparisons and ubiquitous technologies. Historical research in this respect offers the prospect of rewinding our understandings of education and point out all the lost possibilities and alternatives as well as providing sensitivities for understanding resilience, counter-movements and the shifting role of the local and national in a globalized world.
The conference invites papers, panels and posters on the following sub-themes and keywords:

Interactions between the transnational, national and local
Public versus private agents in education
The role of education, the social question and welfare state models
Rethinking the role of the nation state in relation to education and knowledge
Knowledge, education and state formation
Institutional and organizational history of education
Book and literacy history
Histories of numbers and science
Disease, state of exception and histories of education
The role of universities in the history of education and states.

Abstract deadline is October 1, 2021!

For more info, see https://www.en.culture.aau.dk/research/conferences/nehc-22/

2. CfP: CURRICULUM OF THE BODY AND THE SCHOOL AS CLINIC: HISTORIES OF PUBLIC HEALTH AND SCHOOLING, 1900-2020
This international edited collection employs the concept of the ‘curriculum of the body’ (Burns, Proctor & Weaver, 2020) to distinguish a set of educational technologies, schooling practices and school-based public health programmes that have been enacted on or through the body of children and young people—not in isolation but rather “in permanent interdependence with other beings and objects” (Veiga, 2018, p. 22).

The book subsections four key elements of the curriculum of the body, which organize the collection of chapters into subsections: (1) Formal programmes; (2) Clinical practices; (3)Architecture, spatialities, and materialities; (4) Classroom pedagogies and disciplinary practices. Each subsection will contain three-four chapters. Under these headings we additionally invite contributors to address the collection’s unifying theme – the historical making of childhood and youth in relation to the historical making of systematized and institutionalized expert knowledge.

Interested contributors are invited to submit a chapter proposal (about 1000 words including bios) to Dr Kellie Burns (kellie.burns@sydney.edu.au) and A/Prof Helen Proctor (helen.proctor@sydney.edu.au)

Abstracts due: 31 March 2021 (or sooner)

For more info, see https://www.histmed.org/announcements/calls-for-papers/calls-for-papers-curriculum-of-the-body-and-the-school-as-clinic-histories-of-public-health-and-schooling-1900-2020-3115

3. VÄGVAL NR 3/2020, “HÖSTNUMMER”

Inledning, Agnes Hamberger

Svar till ”Lärarinna 39” – Läraren i Dagens Nyheters kontaktannonser 1890–1980, Josefin Englund
Nya perspektiv på förskolans historia: Etnografiska ögonblicksbilder från lek och institutionellt vardagsliv på 1930-talet, Anne-Li Lindgren, Ingrid Söderlind

Blod, svett och tårar – Minnen från slöjdundervisning, Annelie Holmberg

PRYO och PRAO – olika föreställningar om arbete och arbetsliv i grundskolans historia, Åsa Broberg

Skolverkets start och skolans kommunalisering – Några minnen från fältet, Martin Järnek

Artiklarna finns tillgängliga på: https://undervisningshistoria.se/vagval-nr-3-2020-hostnummer/

4. SKOLEHISTORISKE SKRIFTER KOMMER ONLINE – 8.000 TITLER
Slægtsforskernes Bibliotek har indgået aftale med Skolemuseum Sønderjylland om overdragelse af en unik samling af skolehistoriske skrifter. Overdragelsen sker med henblik på digitalisering af den store samling. Den landsdækkende samling består af årsskrifter fra en lang række skoleinstitutioner såsom latinskoler, realskoler, gymnasier, lærerseminarier, højskoler m.fl. fra begyndelsen af 1800-tallet og frem til slutningen af 1900-tallet.
Samlingen stammer oprindelig fra Danmarks Pædagogiske Bibliotek, men blev senere overført til Dansk Skolemuseum, hvorfra samlingen ved dette museums lukning blev overført til Sønderjysk Skolemuseum. Den består af mindst 20.000 skrifter, der nu overføres til Slægtsforskernes Bibliotek i Albertslund, hvor den indgår i bibliotekets digitalisering af danskernes historie.

Slægtsforskernes Bibliotek er en del af den almennyttige forening Danske Slægtsforskere. Biblioteket er et specialbibliotek for historikere, slægtsforskere og andre med historisk interesse. Det indeholder værker, der er en del af vores fælles kulturarv, blandt andet omfattende slægts-, lokal- og personalhistorie. De ældste værker er udarbejdet i slutningen af 1500-tallet, og bestanden rækker frem til nutiden.

Biblioteket digitaliserer et stort antal af værkerne og tilbyder i dag mere end 8.000 titler online for alle interesserede.

Den danske skolehistorie i form af nævnte samling vil blive digitaliseret, og den vil ligeledes blive stillet til rådighed for alle interesserede gennem en online-database for skolehistorie.
Slægtsforskernes Biblioteks hjemmeside: bibliotek.dis-danmark.dk

Henvendelse og yderligere oplysninger: Per Andersen Telefon 53 39 15 00. Email per@andersen1.dk.

5. PUBLIKATIONER
Englund, Boel & Linné, Agneta, red. (2020). Att forma en ny tid. Kvinnor som samhällspedagoger runt 1900 – en kollektivbiografi, av Boel Englund, Ingrid Heyman, Agneta Linné, Kerstin Skog-Östlin och Eva Trotzig. Efterord av Donald Broady. Stockholm: Stockholmia förlag. Monografier från Stockholms stad 267 (334 s.).

Grunditz, Sofia (2020): How to preserve the visible content of films in visual
form throughout the analytical process?, Visual Studies, DOI: 10.1080/1472586X.2020.1796522

Holmén, Janne, ”Nordic Models For A Democratic School : Educational Reform and Political Culture in Sweden and Finland 1960–2020”, https://www.amazon.com/Nordic-Models-Democratic-School-Educational-ebook/dp/B08N353Y73/

Lundahl, Christian & Margareta Serder (2020): Is PISA more important to school reforms than educational research? The selective use of authoritative references in media and in parliamentary debates, Nordic Journal of Studies in Educational Policy, DOI: 10.1080/20020317.2020.1831306

Sandin, Bengt (2020), Schooling and State Formation in Early Modern Sweden (Palgrave Macmillan), https://www.palgrave.com/gp/book/9783030566654

Annons
%d bloggare gillar detta: