Utskick 160319

1. HISTORY OF EDUCATION SOCIETY BLOG
2. STORVÆRK OM DEN DANSKE SKOLE MODTAGER ÅRETS H.O. LANGE-PRIS
3. CALL FOR NOMINATIONS: FASS-SANDIN ARTICLE PRIZE FOR 2016
4. OMRÖSTNING: DANSKE SKOLEHISTORIE NOMINERAD TILL ÅRETS DANSKE FORSKNINGSRESULTAT
5. PUBLIKATIONER

1. HISTORY OF EDUCATION SOCIETY BLOG
The History of Education Society, Storbritannien, har en ny blogg där de senaste nyheterna om forskning, händelser och litteratur som har relevans för utbildningshistoriker publiceras: http://historyofeducationsociety.blogspot.co.uk/.

Sällskapet välkomnar bidrag till bloggen. Tänkbara bloggnotiser inkluderar reflektioner angående forskning, källor, teorier och metoder, samt recensioner av publikationer eller evenemang. Detaljer angående hur man publicerar bloggposter kan hittas här: http://historyofeducationsociety.blogspot.co.uk/p/guidance-on-creating-hes-blog-post.html.

2. STORVÆRK OM DEN DANSKE SKOLE MODTAGER ÅRETS H.O. LANGE-PRIS
Ning de Coninck-Smith & Charlotte Appel (red.): Dansk Skolehistorie, 1-5, 2013-15. Aarhus Universitetsforlag

Den mangfoldige danske skole er den, vi alle er rundet af. I 2014 kunne skolen og undervisningspligten fejre 200 års jubilæum. I samme anledning og for første gang i 100 år blev skolens samlede historie skrevet og udgivet. Redaktørerne har også tilstræbt at fortælle mange hverdagshistorier og fra mange synsvinkler. De fem bind tager, ud over historien, fat på både lærermangel, undervisningsformer, kønsroller, etnicitet, eksaminer, forældreråd, elevråd og meget mere.

I motiveringen bag valget af Dansk Skolehistorie 1-5, 2013-2015 som modtager af årets H.O. Lange-pris 2015 er der lagt vægt på følgende:
”I løbet af få år er det lykkedes redaktørerne, professor MSO, dr. phil. Ning de Coninck-Smith og lektor, dr. phil. Charlotte Appel, begge Aarhus Universitet, at få dette store værk på omkring 2.500 sider om den danske skoles historie fra den spædeste start i middelalderen til i dag gjort færdigt. Det er kun anden gang, at der overhovedet er fremkommet et stort bredt værk om den danske skoles historie. Første gang blev den skrevet af en enkelt mand mens det foreliggende værk er skrevet af en større forfattergruppe, der har kunnet støtte sig til den foreliggende forskning, men har i mange tilfælde tillige måttet gribe tilbage til de originale kilder, da undersøgelser af mange forhold har manglet, eller der er valgt nye tilgangsvinkler og stillet andre spørgsmål. Forskning og formidling går hånd i hånd ledsaget af både kendte og mange mindre kendte eller hidtil upublicerede illustrationer. Grundige oversigter over forskningen i dansk skolehistorie med internationalt udblik findes i hvert enkelt bind og øger værdien for læserne uanset niveau. Værket er en stor læseoplevelse.”

Prisen overrækkes d. 24. februar 2016 kl. 16.00 i Blixen-salen på Det Kongelige Bibliotek, hvor prismodtagerne interviewes af Georg Metz.

3. CALL FOR NOMINATIONS: FASS-SANDIN ARTICLE PRIZE FOR 2016
The Society for the History of Children and Youth (SHCY) is pleased to call for nominations for the best article in English on the history of children, childhood, or youth (broadly construed) published in 2015 in a print or online journal. The prize consists of a plaque and a check for $250. The winner will be announced no later than mid-August.

Nominations are invited from publishers, editors, scholars, and authors. Current members of the SHCY award committee are ineligible.

Please send a PDF or photocopy of the article to Sarah Emily Duff at sarah.duff@wits.ac.za. Please use the following format for the subject line of your email: ‘Fass-Sandin Prize Surname First Name’ (eg. Fass-Sandin Prize Aries Philippe). The deadline for nominations is April 17, 2016.

4. OMRÖSTNING: DANSKE SKOLEHISTORIE NOMINERAD TILL ÅRETS DANSKE FORSKNINGSRESULTAT
Dansk Skolehistorie bd. 1-5 er også nomineret som en af 10 kandidater til ÅRETS DANSKE FORSKNINGSRESULTAT på VIDENSKAB.DK.

Der kan stemmes her frem til den 28. marts:
http://videnskab.dk/videnskabdk/stem-pa-arets-danske-forskningsresultat-2015

Dansk skolehistorie er okså nomineret blandt 5 kandidater til Årets historiske bog 2015. Frem til 19. marts 2016 kan du stemme på dette link:
http://www.historie-online.dk/nyt/boger/aaretsbog/bogstem_2015.htm

5. PUBLIKATIONER
Höjeberg, Per (2016). Utmaningarna mot demokratins skola: Den svenska lärarkåren, nazismen och Sovjetkommunismen 1933-1945. Studia historica Lundensis. Diss. Lunds universitet.

Michaëlsson, Madeleine (2016). Privata bidrag till folkskolan: Järnbruken och det svenska folkskoleväsendet 1850–1930. Diss. Uppsala : Uppsala universitet, 2016. Fulltext: http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-275176

Prytz, Johan & Karlberg, Martin (2016). Nordic school mathematics revisited – on the introduction and functionality of New Math. Nordic Studies in Mathematics Education, 21(1), 71-93.

Saaritsa, Sakari; Kaihovaara, Antti, Good for girls or bad for boys? Schooling, social inequality and intrahousehold allocation in early twentieth century Finland. Cliometrica, Vol. 10 Issue 1: 55 – 98. http://link.springer.com/article/10.1007/s11698-014-0123-9

Westberg, Johannes (2016): Making mass schooling affordable: in-kind taxation and the establishment of an elementary school system in Sweden, 1840–1870,
Paedagogica Historica, Link: http://dx.doi.org/10.1080/00309230.2016.1158725

Annons
%d bloggare gillar detta: